Најава одржавања курса “ Родно засновано насиље“
Најава одржавања курса “ Родно засновано насиље“

Родно засновано насиље представља сваки штетан акт почињен над било којим лицем на основу социјално приписаних / родних разлика између мушкараца и жена. Обухвата дела наношења физичке, сексуалне  или менталне повреде или патње или претње таквим делима, као и друге видове лишавања слободе а произилази из неједнаких односа моћи између мушкараца и жена. Родно засновано насиље може да погоди и жене и мушкарце али су жене и девојке више погођене овом врстом насиља.

Циљ овог курса је да полазници стекну и прошире знања о родно заснованом насиљу које је све присутније у нашој земљи. Акценат ће бити стављен на дефинисање и давање конкретних смерница о улози здравственог система у превенцији и сузбијању родно заснованог насиља. Неопходно је , па је и то један од циљева овога курса, да сви здравствени радници буду упознати са улогом здравственог система у пружању здравствене заштите жртвама родно заснованог насиља, затим који је  значај правилног  документовања насиља и који је значај чувања података о жртвама од неовлашћеног приступа, копирања и злоупотребе.

У времену када је фемицид, фемицид - суицид у порасту, посебни остврт биће дат препознавању ризика и идентификацији кључних фактора за ове случајеве, значају утврђивања здравствене способности за држање и ношење  ватреног оружја.

Посебна пажња биће посвећена извештавању медија о фемициду и суициду карактеру  њиховог  утицаја на  породицу жртве/жртава, на читаоце који у односу на извештавање могу стећи погрешну слику о жртви/ извршиоцу.   

Родно засновано насиље  је озбиљан и веома комплексан друштвени проблем.Неопходан је  заједнички рад свих сегмената друштва у заштити жртава насиља и давању подршке за  решавање њиховог проблема. 

Курс је акредитован  под акредитационим бројем  А - 1 - 1551/24  за лекаре, стоматологе, биохемичаре, фармацеуте, медицинске сестре и здравствене техничаре и биће одржан 28.09.2024.године од 10 часова у Амфитеатру Дома здравља Ниш. Полазници курса обезбедиће 6 бодова за продужење лиценце.